1302846.jpg
Hei, olen konstaapeli Jonna Auermaa Elbonian poliisista. Kerron teille nyt työpäivästäni lainvalvojana. Tänään olen aamuvuorossa joten päiväni alkaa aikaisin aamulla. Alkuun syön tukevan aamiaisen, sillä eihän rosvoja tyhjällä vatsalla kukaan jaksa kauaa jahdata.


1297672.jpg
Ensimmäinen epäilyttävä tapaus käveli vastaani, kun partioin puistossa. Ajattelin heti, että minähän tunnen tämän herran, mutta en heti muistanut mistä. Oli kuitenkin niin syyllisen näköinen tyyppi, että oli pysähdyttävä kysymään henkilöllisyyttä. Oli sellainen muistikuva, että tästä miehestä saattoi olla etsintäkuulutus voimassa. Hän kertoi olevansa tuottaja Usko Kallonen Rockradiosta. - Niinkö? ihmettelin. Kasvot ja nimi eivät mielestäni oikein sopineet yhteen, eikä miehellä ollut henkkareita mukana.


1297670.jpg
Eikä se sitä paitsi kuulostanut kovin uskottavalta nimeltä. Kenen nimi mukamas voisi olla "Kallonen"? Varmasti tekaistu nimi. Oikein pisti vihaksi, kun en heti saanut päähäni, missä yhteydessä olin tämän miehen kuvan nähnyt. Sitten jostakin muistin sopukoista nousi esiin nimi "Jack". Sanoin: - Oikea nimesi on Jack, eikö totta? Sukunimeä en nyt muista, mutta etunimestä olen varma. Ja olet etsintäkuulutettu konna.


1297677.jpg
Epäilty yritti kieltää kaiken, mutta sanoin, eiköhän lähdetä poliisiasemalle selvittämään se henkilöllisyys. Ellei sinulla ole mitään salattavaa, niin pääset lähtemään sieltä sitten saman tien pois. Mars autoon siitä!
- Vaadin saada soittaa yhden puhelun! Minulla on oikeus soittaa yksi puhelu, Usko Kallonen jankutti, mutta meni kuitenkin kiltisti autoon.


1297667.jpg
Silloin paikalle ryntäsi joku Kallosen tuttava uhoamaan, että Kallonen on heti vapautettava, mutta olin tiukkana ja sanoin, että asia selvitetään poliisiasemalla eikä siihen ole kenelläkään mitään nokan koputtamista. Sitä paitsi, mitäs sinä tästä asiasta tiedät?


1297675.jpg
Tämä on ennen kuulumattoman törkeää kohtelua! huudahti tämä komea mies, joka kertoi olevansa Jussi HowMany ja Rockradion toimittaja. Teen tästä jutun radioon, hän puuskahti. Ei poliisi voi noin vain pidättää viattomia ihmisiä. - En ole pidättänyt ketään, sanoin, vaan ottanut vain kiinni henkilöllisyyden sevittämiseksi. Muistan, että tästä miehestä on voimassa etsintäkuulutus. 
- Täytyy olla väärinkäsitys! Hänet  on heti päästettävä vapaaksi, koska hän on tunnettu radiotuottaja ja minun esimieheni. Hänhän voi ihan hyvin tulla esittämään henkilöpaperinsa myöhemmin, jos niin vaaditaan. Tunnen hänet ja menen hänestä takuuseen, Jussi vakuutteli. Tavoitat meidät milloin tahansa radioasemalta Media-Centeristä.
- No olkoon, jos kerran tunnet hänet, sanoin peläten kielteistä julkisuutta. Ainahan voin palata asiaan, jos muistikuvani osoittautuisi oikeaksi. Juuri silloin tuli kiireellinen hälytys - väkivaltainen robotti riehui kotonaan, joten päästin Kallosen menemään ja kaasutin kohti uusia seikkailuja.

1297730.jpg
Robotit ovat herkkiä elektronisia laitteita eikä vesi tee niille ollenkaan hyvää. Tämä yksilö, Leeni, oli mennyt uimaan ja siitä oli katalia seurauksia.


1297739.jpg
Se mottasi emäntäänsä Nooraa naamaan aivan äkkiarvaamatta. Ensio seisoo tumput suorana taustalla eikä tee mitään auttaakseen vaimoaan.


1297741.jpg
Auts, olipa aikamoinen tälli! Mitähän pahaa mä olen tehnyt? ihmetteli Noora.


1297746.jpg
Sitten Leeni riehui silmittömän raivon vallassa ja juoksi ympäri tonttia, kunnes...

1297748.jpg
...POKS! se simahti lopullisesti. No ei siinä mitään vielä, mutta ...

1297749.jpg
sitä korjaamaan lähetetty toinen robotti, Kristian, onnistui kyllä saamaan tämän ensimmäisen robotin kuntoon, mutta sai samalla itse jonkinlaisen tartunnan ja alkoi käyttäytyä vaarallisen uhkaavasti talossa vieraana ollutta miestä kohtaan.


1297759.jpg
Seurasi kiivas tappelu, jota seurasi todistajana Aune Nakamura.

1297733.jpg
Kristian voitti tappelun, jonka se oli aloittanut ilman mitään näkyvää syytä. Ja kas, mehän tunnemekin uhrin, nyt kun pöly on laskeutunut: siinähän on vanha tuttavamme Slark Gabbel, surkea stylisti. Jos joku on surkea stylisti, niin ei kai se silti ole mikään syy antaa turpaan?  Tai no, ehkä tässä tapauksesa sitten kuitenkin....


1297757.jpg
- Voi voi, sattuiko sinuun, kyseli Aune myötätuntoisena. - Ei, ei todellakaan yhtään, pysy vaan kauempana, Slark torjui Aunen avuntarjouksen, jonka hän tulkitsi lähentely-yritykseksi (huh, mikä kauhea  korppu, hän ajatteli).


1297765.jpg
Perheenpää, Ensio Kitulias, oli saada hermoromahduksen.  -Mikä niille oikein on tullut? Mä en kestä tätä enää. Nyt kutsun poliisin paikalle. Vieköön putkaan vaikka kaikki, koko konkkaronkan!


1302465.jpg
Mutta sitten oli vielä yksi tappelu: Kristian peittosi kuistilla lymyilleen Luihu Kelmin ja tunki tämän aidanrakoon. Sitä ei surrut kukaan.


1302445.jpg
Saavuin paikalle juuri sopivasti ja pidätin Luihu Kelmin, tunnetun taskuvarkaan. Sanoin robotille - Hei odota. Sinäkö se olet se pieksäjä-robotti? Aikamoinen energiapesä sinä oletkin! Ei kuitenkaan ole sallittua eikä soveliasta pieksää ihmisiä milloin sattuu huvittamaan.


1302449.jpg
- Autoit tunnetun rikollisen kiinnisaamisessa. Siksi en nyt tällä kerralla pidätä sinua. Slark Gabbel ei onneksi halua nostaa syytettä. Mutta saat varoituksen, muista käyttäytyä rauhallisemmin tai sinut lähetetään takaisin tehtaalle ja puretaan varaosiksi.



1302372.jpg
Sitten sain yllättävän puhelun Usko Kalloselta. Hän ehdotti tapaamista omistamassaan tyhjässä liikekiinteistössä Elbonian laitakaupungilla. Hän halusi neuvotella. - Mitähän nyt? ajattelin. Vaikka minulla oli ollut kova kiire, olin kuitenkin ennättänyt lähettää hänestä tarkistuspyynnön epäilyjeni vahvistamiseksi. Sain kuulla, että syytteet häntä vastaan olivat jo vanhentuneet, mutta hänen oikea nimensä oli todellakin Jack - Jack Daniels. Silti tämä tapaamisehdotus kuullosti niin mielenkiinoiselta, että päätin uteliaisuuttani suostua.


1302412.jpg
Päästyäni paikalle tämä röyhkeä miekkonen kehtasi ehdottaa pientä rahasäkkiä, jos suostuisin vaikenemaan hänen todellisesta henkilöllisyydestään. Suutuin: tämähän on virkamiehen lahjontaa!


1302403.jpg
Hän sanoi - minulla on kontakteja korkeilla paikoilla ja voin auttaa sinua etenemään urallasi.
- No, miten tuonkin nyt ottaa, sanoin. Minä etenen urallani, koska teen työni hyvin.  Pysyin lujana.


1302440.jpg
Sitten hän lupasi kultaharkkoja, jos pitäisin suuni kiinni. Hän sanoi: - En ole mikään rikollinen enää, olen saavuttanut menestystä ja tullut tunnetuksi nimellä Usko Kallonen ja haluan välttää turhia skandaaleja. Se vanha juttu Halloweenissa Sandy Clawsin kanssa oli pelkkä väärinkäsitys. Olisi kaikkien osapuolien kannalta parempi, ettei se tule enää julkisuuteen. Pliis, pliis, hyväksy tämä tarjoukseni! hän aneli.
Aloin lämmetä hänen ehdotukselleen: voisin ostaa loma-asunnon Twikkii-saarelta. Kaikilla on hintansa, niin minullakin.



1302421.jpg
- Ole sitten Usko Kallonen, sanoin, mutta sinun on kerrottava Jussi HowmManylle totuus. Hän lupasi kertoa ja antoi minulle kasan kultaharkkoja. Jiihaa! Löimme kättä päälle ja kumpikin poistuimme tyytyväisenä paikalta. Tästä ei hiiskuttaisi kenellekään. Mielessäni oli pieni pelko siitä, että joutuisin vielä tämän takia vaikeuksiin, mutta en jaksanut välittää, sainhan pienoisen omaisuuden.



1302378.jpg
Usko/Jack pitikin lupauksensa ja kertoi Jussille kuka hän oikeasti oli ja mitä hän oli tehnyt entisessä elämässään. Samalla hän irvaili meikäläisen turhaan yrittäneen pistää häntä ahtaalle. Hän ei kuitenkaan maininnut sanaakaan lahjuksesta.


1302393.jpg
Jussi oli tietysti järkyttynyt kuulemastaan paljastuksesta.  - Se oli siis totta, ja minä kun niin puolustin sinua!
- Nooh, koita nyt ymmärtää. Minulla oli silloin kauan sitten niin tylsää. Nyt olen aloittanut puhtaalta pöydältä uuden elämän uudella nimellä uudessa ympäristössä. Annathan minulle anteeksi!


1302423.jpg
- Vai Jack Daniels, kaikkea sitä kuuleekin! Sehän on viskimerkki, eihän se voi olla kenenkään oikea nimi...
Eipä taida Jussi enää tykätä pomostaan.



1302848.jpg
Kun illalla työvuoroni vihdoin päättyi, olin ihan puhki. Kerroin rakkaalle miehelleni päivän tapahtumista vain siloitellun version. Antaa sen loma-asunnon olla yllätys vielä toistaiseksi, ajattelin ja hehkutin mielessäni ajatusta ihanasta etelän lomasta.



Myöhemmin keskikaupungilla nähdään hyvin vihainen Slark Gabbel ja se sama robotti Kristian ottamassa uudelleen yhteen. Slark päättikin itse selvittää välit kerralla. - Rikoit minun leluni, senkin riivö! Slark valittaa.
Tiina von Himpula seuraa tapahtumia pelokkaana ja pitää riidan aihetta hyvin outona.
1302602.jpg

... jatkuu ...